Pelgrim
"Het Pelgrimspad"
Praktijk voor hypnotherapie en psychologische hulpverlening
Jos Crijns, Sociaal Pedagoog/Andragoog
& Hypnotherapeut
Denemarkenstraat 11
6137 KT Sittard
Tel: 046-4583472
Belangstelling voor
een afspraak?
Klik hier!
Logo NBVH
Logo RBCZ
Darmstelsel

PDS

Wanneer is sprake van PDS?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomend probleem, waarbij er sprake is van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en/of obstipatie (verstopping). Dit gaat gepaard met winderigheid en boeren, waarbij lusteloosheid en vermoeidheid kan optreden. Darmen bij mensen met PDS reageren overgevoelig op prikkels door emoties, spanning en voeding. Behandeling van PDS, waarbij de behandelend arts kiest voor medicatie en/of dieetvoorschriften, levert niet altijd het gewenste resultaat op.

Het effect van hypnose bij PDS-therapie

PDS-therapie is een therapievorm die gebruik maakt van hypnose. Daarbij heeft meer dan 70% van de cliënten baat, omdat klachten, die door de PDS zijn ontstaan, grotendeels of zelfs helemaal kunnen weggaan. Al in 1980 wist prof. dr. Whorwell te Manchester, gastro-enteroloog en vooraanstaand onderzoeker, via wetenschappelijk onderzoek het helend effect van hypnotherapie aan te tonen bij de behandeling van PDS. Ook Nederlandse academische ziekenhuizen (het AMC te Amsterdam en het LUMC te Leiden) hebben onderzoek gedaan naar het toepassen van hypnotherapie bij het behandelen van PDS. Wetenschappelijk onderzoek naar het toepassen van hypnotherapie bij het behandelen van PDS vond plaats onder leiding van prof. dr. Smout, gastro-enteroloog en prof. dr. Benninga, kinder-maag-darm-leverarts en heeft uitgewezen, dat hypnotherapie zeer effectief kan zijn om PDS te behandelen.

Wat kan hypnotherapie in de behandeling van PDS betekenen?

Inmiddels is bekend, dat hypnotherapie een positieve tot zeer positieve uitwerking heeft op klachten door PDS. In 1980 begon de Engelse gastro-enteroloog en internist prof. dr. Whorwell uit Manchester een groep patiënten met ernstige PDS-klachten, die niet op medicatie reageerden, met hypnotherapie te behandelen. Daarbij richtte hij zijn aandacht op het behandelen van klachten als pijn, het verminderen van kramp, het herstellen van de stoelgang, het zelfvertrouwen vergroten en stress beheersbaar en hanteerbaar maken. Van zijn patiënten ondervond 80% vermindering van klachten, wat na beëindiging van de therapie verder behouden bleef. In 1996 introduceerde Rita Gras, opgeleid bij prof. Whorwell, in Nederland een behandelprotocol voor PDS genaamd "darmmanagementprogramma". Daarmee had zij zo`n succes, dat de groep erkende PDS-therapeuten dit programma nu nog steeds bij hun behandelingen toepassen. Tijdens het behandeltraject leert een cliënt steeds meer baas in eigen lichaam te worden, door spanning steeds meer los te laten en de ontspanning steeds meer toe te laten. Dit heeft een gunstige uitwerking op de darmen, waardoor de overgevoeligheid afneemt. In therapie leer je anders met stressvolle situaties omgaan, zodat ze beter te hanteren zijn. De dikke darm krijgt minder prikkels te verwerken, waardoor eventuele verkrampingen en pijn kunnen afnemen. Tijdens de sessies wordt er veel aandacht besteed aan de ademhaling en worden er oefeningen aangereikt om de ademhaling en het functioneren van het buikgebied te verbeteren. Zo kun je weer een gezonde relatie met je maagdarmgebied opbouwen en word je weer baas in eigen buik.

Hoe werkt hypnotherapie bij de behandeling van PDS?

Hypnotherapie is een geschikt middel om bij geestelijke- en lichamelijke klachten en problemen in te zetten. Het geeft je toegang tot gevoelens en emoties en bied je inzicht in problemen, die je hinderen of belemmeren, om ze dan te kunnen oplossen. Hypnotherapie maakt bij het behandelen van PDS gebruik van ontspanningshypnoses, die dan optimaal worden ingezet om je met gebieden in het onderbewustzijn en delen van je persoonlijkheid in aanraking te laten komen, die in waaktoestand niet toegankelijk zijn. Het helpt je verder bij allerlei klachten en problemen en zet een proces van genezing en herstel in gang. Tijdens een sessie ontstaat een toestand van trance, waarbij je naar binnen gekeerd bent en contact maakt met de binnenwereld van gevoelens en emoties. Via de uitademing kun je hinderlijke en belemmerende gevoelens en emoties geleidelijk opruimen en loslaten. In deze bewustzijnstoestand krijg je suggesties aangereikt om problemen, die door de PDS zijn ontstaan, aan te pakken en ook op te lossen. Dit maakt de weg vrij naar nieuwe inzichten in denken, handelen en voelen, wat je verder kan helpen op weg naar genezing en herstel.

Het behandelprogramma

Aan het behandelprogramma gaat een intakegesprek vooraf. Tijdens dit gesprek worden gegevens verzameld in het belang van de behandeling, om het doel dat de cliënt wil nastreven, te kunnen bereiken. Dan volgt er een traject van 6 tot 13 sessies. De eerste 6 sessies staan voornamelijk in het teken van vermindering van lichamelijke klachten en symptomen. Dit heeft tot doel om de darmwerking te verbeteren en op orde te brengen, om zo weer een gezond werkende darm te verkrijgen. Na 6 sessies wordt de nadruk in de hypnotherapiesessie verlegd naar het behandelen van de psychische -en sociale problemen, die mogelijk achter de PDS-klachten schuil kunnen gaan.

Tot slot

PDS-therapie kan een effectieve vorm van therapie zijn om bij behandeling van PDS-klachten in te zetten. Deelnemen aan deze therapievorm is alleen mogelijk als een arts "de diagnose PDS" heeft vastgesteld. In veel gevallen geeft PDS-therapie (darmmanagement) ook verlichting van klachten bij behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Als `erkend PDS-therapeut' (gecertificeerd via de Nederlandse Academie voor Psychotherapie) kan ik u vanuit mijn specialisatie effectief helpen en begeleiden bij uw darmklachten door PDS en andere benoemde darmproblemen. Een actieve inzet in dit proces van therapie en behandeling is belangrijk en noodzakelijk om een optimaal resultaat te bereiken. Oefeningen die u voor thuis meekrijgt, zullen hier beslist toe bijdragen.