Pelgrim
"Het Pelgrimspad"
Praktijk voor hypnotherapie en psychologische hulpverlening
Jos Crijns, Sociaal Pedagoog/Andragoog
& Hypnotherapeut
Denemarkenstraat 11
6137 KT Sittard
Tel: 046-4583472
Mobiel: 06-20161700
Belangstelling voor
een afspraak?
Klik hier!
Logo NBVH
Darmstelsel

PDS

Wanneer is sprake van PDS?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening, waarbij er sprake is van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en/of obstipatie (verstopping). Dit gaat met winderigheid en boeren gepaard en kan een gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid tot gevolg hebben. Darmen bij mensen met PDS reageren overgevoelig op prikkels van spanning, emoties en voeding. Behandeling van PDS waar een behandelend arts kiest voor medicatie en/of dieetvoorschriften, levert niet altijd een gewenst en blijvend resultaat op.

De rol van hypnose bij PDS-therapie

PDS-therapie is een vorm van behandeling, die gebruikmaakt van hypnose. Zo`n 80 % van de cliŽnten met PDS heeft bij deze therapievorm baat, omdat ze ertoe bijdraagt dat klachten grotendeels of zelfs voorgoed verdwijnen. Als vooraanstaand gastro-enteroloog heeft prof. dr. Whorwell te Manchester al in 1980 via wetenschappelijk onderzoek het helend effect van hypnotherapie aangetoond bij het behandelen van PDS. Ook in Nederlandse academische ziekenhuizen zoals het AMC te Amsterdam en het LUMC te Leiden wordt onderzoek verricht naar het effect van hypno-therapie bij het behandelen van PDS. Toonaangevende artsen als gastro-enteroloog prof. dr. Smout en prof. dr. Benninga, kinder-maag-darm-leverarts spelen daar een belangrijke rol bij.

Wat kan hypnotherapie in de behandeling van PDS betekenen?

Inmiddels is gebleken dat hypnotherapie een positieve tot zeer positieve uitwerking heeft op klachten t.g.v. PDS. In 1980 begon de Engelse gastro-enteroloog en internist prof. dr. Whorwell uit Manchester een groep patiŽnten met ernstige PDS-klachten, die niet op medicatie reageerden te behandelen met hypnotherapie. Daarbij richtte hij zijn aandacht op het behandelen van klachten als pijn, het verminderen van kramp, het herstellen van de stoelgang, het vergroten van zelfvertrouwen en stress beheersbaar en hanteerbaar maken. Van zijn patiŽnten ondervond 80% vermindering van klachten, wat zich na beŽindiging van zijn behandeling verder voortzette. In 1996 introduceerde mijn opleider Rita Gras, die bij prof. Whorwell in opleiding was geweest, het PDS-behandelprogramma (genaamd darmmanagementprogramma). Daarmee had zij zo`n goede resultaten, dat erkende PDS-therapeuten het nog steeds als protocol hanteren bij de behandeling van PDS-cliŽnten. Tijdens het behandeltraject leert een cliŽnt steeds meer baas in eigen lichaam te worden, door spanning steeds meer los te laten en ontspanning steeds meer toe te laten. Dit heeft een gunstig uitwerking op de darmen, waardoor de overgevoeligheid afneemt. In therapie leer je anders met stressvolle situaties omgaan, zodat ze beter te hanteren zijn. De dikke darm krijgt minder prikkels te verwerken, waardoor eventuele verkrampingen en pijn afnemen. Tijdens de sessies wordt er aandacht aan de ademhaling besteed en worden oefeningen aangereikt om de ademhaling en het functioneren van het buikgebied te verbeteren. Zo kun je een gezonde relatie met je maagdarmgebied opbouwen en weer baas in eigen buik worden.

Hoe werkt hypnotherapie bij de behandeling van PDS?

Hypnotherapie is een geschikte middel om bij geestelijke - en lichamelijke klachten in te zetten. Het biedt je toegang tot gevoelens, die je inzichten geven over gedragspatronen, die je in de weg staan bij het oplossen van problemen. Hypnotherapie maakt bij het behandelen van PDS optimaal gebruik van ontspanningshypnoses. Dit brengt je in contact met gebieden van het onderbewuste en delen van je persoonlijkheid, die in waaktoestand niet toegankelijk zijn. Het helpt je verder bij allerlei klachten en problemen en zet een proces van genezing in gang. Tijdens een sessie ontstaat een toestand van trance, waarbij je naar binnen keert en contact maakt met een binnenwereld van gevoelens en emoties. Via de uitademing kun je hinderlijke en belemmerende gevoelens en emoties geleidelijk loslaten. In deze bewustzijnstoestand krijg je suggesties aangereikt om problemen, die PDS veroorzaken, aan te pakken en op te lossen. Dit maakt wegen toegankelijk naar nieuwe inzichten in denken, handelen en voelen, die je verder helpen op weg naar herstel.

Het behandelprogramma

Aan het behandelprogramma gaat een intakegesprek vooraf. Tijdens dit gesprek worden gegevens verzamelen, die van belang zijn voor de behandeling en wat de cliŽnt graag wil bereiken. Dan volgt een traject van 6 tot 13 sessies. De eerste 6 sessies staan vooral in het teken van vermindering van lichamelijke klachten en symptomen. Dit heeft tot doel om de darmwerking te verbeteren en op orde te brengen om zo een gezond functionerende darm te krijgen. De nadruk ligt na 6 sessies bij het kiezen voor een vervolgtraject op therapie, die zich richt op aspecten die psychisch en sociaal van aard zijn en aan de PDS-klachten ten grondslag liggen.

Tot slot

PDS-therapie is een effectieve vorm van behandeling bij PDS-klachten. Deelnemen aan deze therapievorm is echter alleen mogelijk, als een arts de diagnose PDS gesteld heeft. In veel gevallen geeft PDS-therapie (darmmanagement) ook verlichting bij de behandeling van klachten t.g.v. de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Als `erkend PDS-therapeut' (gecertificeerd via de Nederlandse Academie voor Psycho-therapie) ben ik aangesloten bij `De Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten' en kan ik u vanuit mijn specialisatie effectief helpen en begeleiden bij uw darmklachten t.g.v. PDS. Een actieve inzet is tijdens het proces van therapie belangrijk om een optimaal resultaat te bereiken, Oefeningen, die u voor thuis krijgt aangereikt, dragen hier beslist toe bij.